Online Ψυχοθεραπεία

Γιατί online ψυχοθεραπεία; Σε ποιους απευθύνεται; Πώς λειτουργεί;

Τι είναι Συμβουλευτική Ζεύγους;

Η Συμβουλευτική Zεύγους ή Γάμου είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που βοηθά τα ζευγάρια όλων των τύπων να ανακαλύψουν τα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς που παρεμποδίζουν την ομαλή επικοινωνία μεταξύ τους με στόχο να βελτιώσουν και να εξελίξουν τη μεταξύ τους σχέση.

Συνήθως η ανάγκη για Συμβουλετική υποστήριξη εκδηλώνεται όταν η σχέση του ζευγαριού περνάει από «κρίση»* δηλ. βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο πχ γάμος, γέννηση ενός παιδιού κ.α. Τότε η σχέση διαταράσσεται και οι δυο σύντροφοι καλούνται :

  • να διανύσουν μια περίοδο πίεσης και αναπροσαρμογής
  • να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση
  • να υιοθετήσουν νέους ρόλους που προκύπτουν από την αλλαγή
  • να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις που φέρνει η νέα κατάσταση με αλληλοσεβασμό και κατανόηση

Πέρα από τις παραδοσιακές μεθόδους, υπάρχουν σύγχρονες προσεγγίσεις, που επιταχύνουν την διαδικασία επίτευξης μιας υγιούς και ευτυχισμένης συμβίωσης όπως το Ψυχογενετικό Σύστημα, που εμβαθύνει και διερευνά τις διαγενεακές αιτίες της συζυγικής σύγκρουσης.

*«Κρίση είναι μια αλλαγή που προσπαθεί να συμβεί». B. Tracy

" ... κάθε ζευγάρι αποτελείται από τρία μέρη: δύο άτομα (εσύ κι εγώ) και τη σχέση τους (εμείς). Το θετικό ζευγάρι αφήνει αρκετό χώρο για να υπάρξει καθένα απ' αυτά τα μέρη. Κάθε μέρος έχει την ίδια αξία με τα άλλα. Τα άτομα στο θετικό ζευγάρωμα ξέρουν πως όταν ένα από τα μέρη δεν αναγνωρίζεται, καταπιέζεται ή παραγκωνίζεται, η θετική φύση στη σχέση εξαφανίζεται."

V. Satir

Ποιος ο ρόλος του θεραπευτή στη Συμβουλευτική Ζεύγους;

Η μετάβαση των δύο συντρόφων από μια κατάσταση «συγχώνευσης» σε εκείνη της «ώριμης αλληλεξάρτησης» είναι μια διαδικασία ωρίμανσης όπου το «εγώ» εγκαταλείπεται για να αντικατασταθεί από το «εμείς».

Σ’ αυτό ακριβώς το στάδιο της μετάβασης (από το «εγώ» στο «εμείς») καλείται ο θεραπευτής να διευκολύνει την επικοινωνία – η οποία συνήθως έχει φτάσει σε τέλμα – προσφέροντας μια νέα οπτική γωνία.

Σημαντικό είναι ο θεραπευτής ζεύγους να επισημάνει στους ενδιαφερόμενους ότι στόχος της θεραπείας ζεύγους δεν είναι πάντα η διατήρηση της σχέσης ή του γάμου, αλλά να καταστήσει σαφές το πραγματικό πρόβλημα και να διευκολύνει στην επίλυσή του. 

«Αντικείμενο της ψυχοθεραπείας ζεύγους είναι η εκτενέστερη δυνατή διερεύνηση των σχεσιακών δυναμικών, με στόχο τη διεύρυνση του χάρτη της πραγματικότητας που έχει συγκροτήσει κάθε σύντροφος, ώστε οι δυο τους να βρουν διεξόδους λειτουργικότερης συμβίωσης στο εξής ή και να αποφασίσουν την αποδέσμευση από τη σχέση». Β. Τομαράς.

" ...δεν θυσιάζεται ο ένας στον άλλο, αλλά στην ενότητα μέσα στη σχέση. Αυτό είναι μια καθαρά μυθολογική εικόνα που φανερώνει τη θυσία της ορατής οντότητας σ’ ένα υπερβατό καλό."

Campbell

Ιωάννα Μακρίδου, (Couns. Dip., MA.)​ - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία Gestalt.​

Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του «THERATREE- Awakening the Senses of the Soul». Εμπνεύστρια της  Χειρώνιας Θεραπείας  που αποτελεί όραμα και έργο ζωής της.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία (Master in Integrative Counseling & Psychotherapy, Middlesex, U.K.) ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (COSCA, Counseling & Psychotherapy, Scotland U.K.). Έχει ολοκληρώσει Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα στην Θεραπεία Gestalt (San Fransisco Gestalt Institute Ecole Parisienne de Gestalt), Θεραπεία Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PTSD), Θεραπεία ζευγαριών (Ψυχογενετικό Σύστημα), Οικογενειακή θεραπεία (Adlerian Training Institute, Inc), Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), «Transpersonal Psychotherapy and Holotropic Breathwork» κ.α. 

Είναι δημιουργός της ομάδας THERATREE, που στόχο έχει την Αφύπνιση των Αισθήσεων της Ψυχής (Awakening the Senses of the Soul) κυρίως μέσα από τη βιωματική εργασία με αρχέτυπα και αρχαιοελληνικούς μύθους στα πλαίσια της Χειρώνιας Θεραπείας

Τα τελευταία χρόνια επιμελείται το επιστημονικό περιεχόμενο των Chiron Retreats , διατηρώντας παράλληλα το θεραπευτικό της ρόλο.