Χειρώνιος Θεραπεία

Η φροντίδα της Ψυχής μέσα από τη Φιλοσοφία, την Ετυμολογία της Γλώσσας και τους Μύθους/Αρχέτυπα της Αρχαίας Ελλάδας.

Online Ψυχοθεραπεία

Γιατί online ψυχοθεραπεία; Σε ποιους απευθύνεται; Πώς λειτουργεί;

Τι είναι η Χειρώνιος Θεραπεία;

Η ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ αποτελεί έμπνευση και έργο ζωής της Ιωάννας Μακρίδου (Couns. Dip., M.A.), η οποία είναι η ιδρύτρια και η επιστημονική υπεύθυνη του THERATREE

Η ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι μία σύγχρονη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση βασισμένη στην ενεργοποίηση τριών σημαντικών θεραπευτικών εργαλείων της Αρχαίας Ελληνικής Σκέψης:

α. της Φιλοσοφίας
β. της Ετυμολογίας της Γλώσσας και
γ. των Μύθων/Συμβόλων/Αρχετύπων.

Στόχο της έχει την ύψιστη ίαση, το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, που οδηγεί τον άνθρωπο στην επανασύνδεση με την «Eνάρετη Eυφυΐα» μέσα του. Αποτελεί περισσότερο μια στάση ζωής, καθώς μας θυμίζει πώς να τιμήσουμε το Ζην, μεταβαίνοντας στην ιερή τέχνη του Ευ Ζην.

Για ποιο λόγο, όμως, ν’ ανατρέξουμε σε εργαλεία του παρελθόντος και γιατί συγκεκριμένα στην Αρχαία Ελλάδα; Μπορεί η ενατένιση στο παρελθόν να είναι χρήσιμη; Σ’ αυτό το σημείο την απάντηση δίνει, με πολύ εύστοχο τρόπο, ο γιουνγκιανός1 ψυχοθεραπευτής, James Hillman: 

«Όταν το κυρίαρχο όραμα που στηρίζει και συνέχει μια πολιτισμική περίοδο καταρρέει, η συνείδηση παλινδρομεί σε πρότερα συστήματα στήριξης, αναζητώντας πηγές επιβίωσης που αποτελούν ταυτόχρονα και τις πηγές της ανανέωσης και της αναζωπύρωσής της»

Και συνεχίζει επεξηγώντας γιατί χρειάζεται να στρέψουμε το βλέμμα μας στην Ελλάδα: 

«Η επιστροφή στην Ελλάδα είναι η ψυχολογική μας απόκριση στην επαπειλούμενη κατάρρευση… Ο πολιτισμός μας έχει την τάση να κοιτάει την Ελλάδα, όταν αναφέρεται στη δόξα του παρελθόντος, στην τελειότητα, στη  χάρη και στην πνευματική διαύγεια, καθώς και όταν αναζητά τις “απαρχές” της, γιατί η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού μας. Στόχος μας είναι να προστρέξουμε στην Ελλάδα αναζητώντας μια ψυχολογική ενόραση, να καταλάβουμε τι έχει αυτή η “Ελλάδα” που μαγνητίζει τόσο έντονα την ψυχή και τι ακριβώς είναι αυτό που βρίσκει η ψυχή στην Ελλάδα». 

Γιουνγκιανός1: Μαθητής του Ελβετού ψυχιάτρου Carl Yung (1875-1961)

Γιατί να επιλέξω τη Χειρώνιο Θεραπεία;

Η ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ έρχεται να καλύψει δύο πολύ βαθιές ανάγκες του ανθρώπου:

α. τη θέληση να γνωρίσει τον εαυτό του, και 

β. τη θέληση να εξελιχθεί.

Βασική φροντίδα της έχει να ελαφρύνει την ψυχή του ανθρώπου από δύο σημαντικά φορτία: την Άγνοια και τη Λήθη. 

Λήθη, για το ποιοι πραγματικά είμαστε και άγνοια για το πώς μπορούμε να εκπληρώσουμε το δυναμικό μας, να εκφράσουμε τα ταλέντα μας και να επαναφέρουμε την «Ιερωσύνη» στην καθημερινή μας ζωή.

" Στόχος μας είναι να προστρέξουμε στην Ελλάδα αναζητώντας μια ψυχολογική ενόραση, να καταλάβουμε τι έχει αυτή η "Ελλάδα" που μαγνητίζει τόσο έντονα την ψυχή και τι ακριβώς είναι αυτό που βρίσκει η ψυχή στην Ελλάδα."

James Hillman

Ιωάννα Μακρίδου, (Couns. Dip., MA.)​ - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία Gestalt.​

Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του «THERATREE- Awakening the Senses of the Soul». Εμπνεύστρια της  Χειρώνιας Θεραπείας  που αποτελεί όραμα και έργο ζωής της.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία (Master in Integrative Counseling & Psychotherapy, Middlesex, U.K.) ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (COSCA, Counseling & Psychotherapy, Scotland U.K.). Έχει ολοκληρώσει Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα στην Θεραπεία Gestalt (San Fransisco Gestalt Institute Ecole Parisienne de Gestalt), Θεραπεία Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PTSD), Θεραπεία ζευγαριών (Ψυχογενετικό Σύστημα), Οικογενειακή θεραπεία (Adlerian Training Institute, Inc), Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), «Transpersonal Psychotherapy and Holotropic Breathwork» κ.α. 

Είναι δημιουργός της ομάδας THERATREE, που στόχο έχει την Αφύπνιση των Αισθήσεων της Ψυχής (Awakening the Senses of the Soul) κυρίως μέσα από τη βιωματική εργασία με αρχέτυπα και αρχαιοελληνικούς μύθους στα πλαίσια της Χειρώνιας Θεραπείας

Τα τελευταία χρόνια επιμελείται το επιστημονικό περιεχόμενο των Chiron Retreats , διατηρώντας παράλληλα το θεραπευτικό της ρόλο.