«Εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών για Ενήλικες»

Μια προκλητικά απολαυστική εμπειρία που οξύνει το νου και καλλιεργεί την τέχνη του Λόγου.

Ένα σύγχρονο εγχείρημα θεμελιωμένο στη μεθοδολογία της Χειρώνιας Θεραπείας* 

Εδώ και πολλά έτη διδασκόμαστε τη μητρική μας γλώσσα σαν να είναι μια «νεκρή» γλώσσα της οποίας η εκμάθηση είναι δύσκολη και βαρετή. Αυτή ακριβώς τη λανθασμένη αντίληψη ερχόμαστε να «προκαλέσουμε» με το καινοτόμο αυτό σεμινάριο. Με περισσότερη έμφαση στην Ετυμολογία (στην εύρεση της ρίζας της λέξεως) και λιγότερη στη Γραμματική και στο Συντακτικό, θα απολαύσουμε ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική Γνώση και Σοφία, ερμηνεύοντας και κατανοώντας ρητά και αποφθέγματα σπουδαίων φιλοσόφων, ποιήματα όπως του Ομήρου, του Ησιόδου, της Σαπφούς κ.α, καθώς και αποσπάσματα τραγωδιών. Με το πέρας του σεμιναρίου, ο μαθητής θα έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσης και θα μπορεί να εξοικειώνεται άνετα με οποιοδήποτε κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

«Στα αρχαία ελληνικά επιστρέφουμε όταν έχουμε κουραστεί από την αοριστία, από την σύγχυση και από την εποχή μας» Βιρτζίνια Γουλφ.

Τι θα διερευνήσουμε
  • Πώς η εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών μπορεί να γίνει μια εξαιρετικά απολαυστική εμπειρία που οξύνει το νου, όταν κατανοήσουμε το βαθύτερο λογικό μηχανισμό τους;
  • Υπάρχει τρόπος η διδασκαλία τους να μετουσιωθεί από ένα καθέδρας δυσνόητο και βαρετό εγχείρημα σε ένα δημιουργικό, γεμάτο νέα γνώση μάθημα;
  • Υπάρχει μαθηματική λογική πίσω από κάθε συντακτικό και γραμματικό φαινόμενο; Και αν ναι, σε τι μας εξυπηρετεί;
  • Πώς η ετυμολογία, μέσω της επαφής των υψηλών νοημάτων και των βαθύτερων εννοιών των λέξεων συμβάλλει στην πνευματική, αισθητική και ηθική μας εξέλιξη;
  • Με ποιο τρόπο μπορούμε να εκφράζουμε σύνθετες έννοιες με απλές, γνήσιες, ακριβείς λέξεις;
  • Μπορούν τα Αρχαία Ελληνικά να επιφέρουν βελτίωση στη σύνταξη, στην ορθογραφία, στην ακριβολογία και στη σαφήνεια του λόγου των συμμετεχόντων;

Το σεμινάριο είναι κειμενοκεντρικό. Δηλαδή θα προσεγγίσουμε το κείμενο από το πρωτότυπο μαθαίνοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσω μιας καινοτόμου μεθόδου που δίνει έμφαση στη Φιλοσοφική και Ετυμολογική ανάλυσή του (στην αναγνώριση της ρίζας της λέξεως). Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν σταδιακά τόσο με το αρχαίο κείμενο όσο και με τα βαθύτερα νοήματα του.

Απευθύνεται

Σ΄ όσους επιθυμούν να γυμνάσουν τον νου τους και να μυηθούν στην τέχνη του Λόγου, με έναν δημιουργικό και απολαυστικό τρόπο.

Ημερομηνία Διεξαγωγής - Έναρξη

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

(Δωρεάν το πρώτο μάθημα γνωριμίας )

Θέσεις περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Διάρκεια

3 μήνες

Ώρες Διεξαγωγής

11:00 – 12:30 (Κάθε Πέμπτη)

Τρόπος Διεξαγωγής

Το σεμινάριο διεξάγεται διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας Blackboard Collaborate υπό την αιγίδα του Theratree.

Κόστος

60€ μηνιαίως (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ) 

140€ με την αποπληρωμή της 3μηνης συνδρομής (- 40€ έκπτωση)

Συντονίστρια

Ελ. Κουλιζάκη, Φιλόλογος και Συγγραφέας.

* ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ : αποτελεί έμπνευση και έργο ζωής της Ιωάννας Μακρίδου (Couns. Dip., MA.), η οποία είναι η ιδρύτρια και η επιστημονική υπεύθυνη του Theratree.

Η Χειρώνιος είναι μία σύγχρονη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση βασισμένη στην ενεργοποίηση τριών σημαντικών θεραπευτικών εργαλείων της Αρχαίας Ελληνικής Σκέψης:

α. των Μύθων,

β. της Φιλοσοφίας και

γ. της Ετυμολογίας της Γλώσσας.

Στόχο της έχει την ύψιστη ίαση, το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, που οδηγεί στην ψυχική ωρίμανση του ανθρώπου. Αποτελεί περισσότερο μια στάση ζωής καθώς μας θυμίζει πώς να μεταβούμε με ασφάλεια από το Ζην, στην τέχνη του Ευ Ζην.