«Λάθε Βιώσας»

Τίποτα κρυφό στον κήπο του Επίκουρου

Μια σύγχρονη φιλοσοφική προσέγγιση της αρχαιοελληνικής σκέψης βασισμένη στη μεθοδολογία της Χειρώνιας Θεραπείας*

Το σεμινάριο αυτό στόχο έχει να θέσουμε σε εφαρμογή τη μυστηριακή ρήση του Επίκουρου, το «Λάθε Βιωσας», που μας ενθαρρύνει να στεκόμαστε με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας.

Ο Πλούταρχος, ο επί 29 έτη αρχιερέας του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, θεωρεί ότι η ερμηνεία της ρήσης αυτής έχει κακοποιηθεί, ήδη από τη δική του εποχή και εξηγεί τους λόγους και την ορθή ερμηνεία της, σε ένα βιβλίο που αν και συγκαταλέγεται σε αυτά που έχουν διασωθεί, παραμένει στις μέρες μας τελείως άγνωστο.

«Ούτε που φαντάζεσαι την κακία βάσει της οποίας έζησες στο μέχρι τώρα βίο σου, διότι την απέκρυψες τελείως από τον εαυτό σου» και συνεχίζει «…την κακία αυτή σε καμμία περίπτωση μην την αγνοήσεις, αλλά να φροντίσεις οπωσδήποτε να την θεραπεύσεις».

Τι θα διερευνήσουμε
  • Ποια η αξία της φιλοσοφικής μεθόδου του Επίκουρου που ονομάζεται «ΣΥΓΚΑΤΑΖΗΝ» και πώς μπορούμε να την εφαρμόσουμε στη πράξη;
  • Με ποιες τρεις ερωτήσεις ενθάρρυνε την αυτοεξέταση μας; και πώς αυτές βοηθούν να στρέψουμε το νου μας από τη νόηση στη Φρόνηση;
  • Ποια τα τέσσερα αρχέτυπα των μεγάλων ανδρών που βρίσκονται εν σπέρματι στην ψυχή μας και πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις τους;
  • Ποια η αμφίσημη ερμηνεία του «Λάθε Βιώσας» και πώς σχετίζεται με το «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ»;
Απευθύνεται

Σ΄ όσους έχουν το θάρρος να κοιτάξουν με ειλικρίνεια τον εαυτό τους και σε όσους επιθυμούν να μεταβούν από το selfie εαυτόν (εικόνα)… στο γνώθι σαυτόν (ουσία).

Ημερομηνία Διεξαγωγής - Έναρξη

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

 (Δωρεάν το πρώτο μάθημα γνωριμίας ) 

Θέσεις περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Διάρκεια

3μηνο πρόγραμμα (12 Οκτωβρίου – 25 Ιανουαρίου)

Ώρες Διεξαγωγής

18:30 – 20:00

Τρόπος Διεξαγωγής

Μαβίλη 2, Άνω Πατήσια, χώρος: THERATREE (τέρμα Πατησίων, 3’ από τον σταθμό Άνω Πατήσια)

Κόστος

60€ μηνιαίως (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ) 

140€ με την αποπληρωμή της 3μηνης συνδρομής (- 40€ έκπτωση)

Συντονιστής

Γιώργος Χαραλαμπίδης. Πολιτισμολόγος, Ερευνητής και Συγγραφέας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας

* ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: είναι μία σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση βασισμένη στην ενεργοποίηση τριών σημαντικών θεραπευτικών εργαλείων της Αρχαίας Ελληνικής Σκέψης: α. των Μύθων, β. της Φιλοσοφίας και γ. της Ετυμολογίας της Γλώσσας. Στόχο της έχει την ύψιστη ίαση, το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, που οδηγεί στην ψυχική ωρίμανση του ανθρώπου. Αποτελεί περισσότερο μια στάση ζωής καθώς μας θυμίζει πώς να μεταβούμε με ασφάλεια από το Ζην, στην τέχνη του Ευ Ζην.

Η Χειρώνιος, είναι έμπνευση και έργο ζωής της Ιωάννας Μακρίδου M.A., η οποία είναι η ιδρύτρια και η επιστημονική υπεύθυνη τουTheratree.