Online Ψυχοθεραπεία

Γιατί online ψυχοθεραπεία; Σε ποιους απευθύνεται; Πώς λειτουργεί;

Τι είναι ψυχοθεραπεία;

Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία, μέσω της οποίας θεραπευτής και θεραπευόμενος/οι, συνεργάζονται, στο πλαίσιο προκαθορισμένων σε χώρο, χρόνο και διάρκεια συναντήσεων, με στόχο την επίτευξη του αιτήματος του θεραπευόμενου. Η σχέση διέπεται από ένα κώδικα δεοντολογίας που διασφαλίζει και τα δύο μέρη, αλλά κυρίως το θεραπευόμενο. Αυτή είναι η διαδικαστική όψη της Ψυχοθεραπείας.

Η ουσιαστική της όψη, η αληθινή καρδιά της ψυχοθεραπείας όπως πολύ τρυφερά περιγράφει ο Γιάλομ, είναι μια στοργική, βαθιά ανθρώπινη συνάντηση μεταξύ δύο προσώπων.

" Ψυχοθεραπεία είναι η αρχή του δρόμου για προσωπική ολοκλήρωση με την έννοια της πληρότητας και όχι της τελειότητας. "

C. Jung

Ποιος είναι ο στόχος της Ψυχοθεραπείας;

Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η αλλαγή στον τρόπο που το άτομο αισθάνεται, σκέπτεται, συμπεριφέρεται και αλληλεπιδρά ώστε αρχικά, να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του όπως είναι. Αυτή η αποδοχή είναι ένα πρώτο βήμα προς την Ολοκλήρωση και την ανάδυση του Αυθεντικού του Εαυτού.

Τι μας ωθεί στην αλλαγή;

Η κινητήριος δύναμη που ωθεί τον άνθρωπο στην αλλαγή είναι η θέληση να γνωρίσει τον εαυτό του όσο και τους άλλους, καθώς και η θέληση για δράση, η μεθόδευση δηλαδή της εφαρμογής των παραπάνω.

Διάβασε περισσότερα για τη θεωρία μου για το πώς μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος.

"Μάθε τι είσαι και γίνε αυτό."

Πίνδαρος

Γιατί να ξεκινήσω Ψυχοθεραπεία;

Οι κύριοι λόγοι που επιλέγει να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία απορρέουν από την επιθυμία/ανάγκη:

  1. να διαχειριστεί αποτελεσματικά περιόδους κρίσεων και σημαντικών αλλαγών στη ζωή του (πχ διαζύγιο, πένθος, απώλεια εργασίας, ασθένεια κ.ά.).
  2. να αλλάξει τα δυσλειτουργικά μοτίβα (σκέψης, συμπεριφοράς και συναισθημάτων) που παρεμποδίζουν τη συναισθηματική του ωρίμανση και την επίτευξη των στόχων του.
  3. ν’ ανακουφιστεί από κατακλυσμικά αρνητικά συναισθήματα και συμπτώματα (πχ φοβίες, πανικούς) που του αφαιρούν το δικαίωμα στο «ευ ζην».
  4. να ικανοποιήσει τη βασική ενόρμηση για ανάπτυξη και υγεία (OKness), με την οποία γεννιέται κάθε άνθρωπος.
  5. να διευρευνήσει όλες τις πλευρές της ύπαρξής του και ν’ αντιληφθεί τη σύνδεση μεταξύ τους.
  6. να εξελίξει την αυθεντικότητα και το βαθμό επίγνωσης του, ώστε να δημιουργεί πιο ουσιαστικές και αρμονικές σχέσεις
  7. να επανασυνδεθεί με τον Αληθινό Εαυτό του ώστε να επιδιώξει την αυτοπραγμάτωση του και να εκπληρώσει το πλήρες δυναμικό και τα ταλέντα του.

Κάθε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ανταποκρίνεται υποστηρικτικά σε διαφορετικά στάδια της ψυχολογικής ωρίμανσης. Ο Θεραπευτής καλείται να διακρίνει σε ποια φάση είναι ο Θεραπευόμενος τη δεδομένη στιγμή ώστε να διευκολύνει την ψυχική διεργασία.

Όποιο κι αν είναι το έναυσμα κάποιου να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, το αποτέλεσμα είναι πως θα κάνει μια επανεκτίμηση νοήματος ζωής και προσωπικών ικανοτήτων.

" Η πορεία προς την εξατομίκευση… γεννιέται κατά κανόνα από ένα τραύμα που δέχθηκε η προσωπικότητα, κι από τον πόνο που το συνοδεύει. Αυτό το αρχικό σοκ είναι ένα είδος καλέσματος, μ΄ όλο που πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται σαν τέτοιο. "

C. Jung

" …η σοδειά της ψυχοθεραπείας δεν είναι η ίαση αλλά η αλλαγή ή η ωρίμανση. "

I. Yalom

Κάθε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ανταποκρίνεται υποστηρικτικά σε διαφορετικά στάδια της ψυχολογικής ωρίμανσης. Ο Θεραπευτής καλείται να διακρίνει σε ποια φάση είναι ο Θεραπευόμενος τη δεδομένη στιγμή ώστε να διευκολύνει την ψυχική διεργασία.

Όποιο κι αν είναι το έναυσμα κάποιου να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, το αποτέλεσμα είναι πως θα κάνει μια επανεκτίμηση νοήματος ζωής και προσωπικών ικανοτήτων.

" …η σοδειά της ψυχοθεραπείας δεν είναι η ίαση αλλά η αλλαγή ή η ωρίμανση. "

I. Yalom

Πώς θα επιλέξω ψυχοθεραπευτή;

Η επιλογή του κατάλληλου ψυχοθεραπευτή, είναι συνδυασμός δύο βασικών προϋποθέσεων.

α) Η επιστημονική του κατάρτιση. Η εκπαίδευσή του δηλαδή σ’ ένα τουλάχιστον αξιόπιστο κι αναγνωρισμένο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης.
β) Η σχέση μαζί του. Η καλή επικοινωνία και η αίσθηση εμπιστοσύνης είναι βασικά κριτήρια. Μπορεί ένας θεραπευτής να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, αλλά να υπάρχει δυσκολία στο να σχετιστείς μαζί του.

Σημαντικό κριτήριο λοιπόν για την επιλογή, είναι να νιώθεις αρκετή ασφάλεια και άνεση ώστε να χτίσεις μια σχέση που θα μεταμορφώσει τη ζωή σου προς την κατεύθυνση που βαθιά επιθυμείς.

" Όσο σημαντική κι αν είναι από μόνη της η μέθοδος «θεραπεία» συγκρινόμενη με τη σχέση… αποκτά δευτερεύουσα σημασία. "

C. Jung

Ιωάννα Μακρίδου, (Couns. Dip., MA.)​ - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία Gestalt.​

Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του «THERATREE- Awakening the Senses of the Soul». Εμπνεύστρια της  Χειρώνιας Θεραπείας  που αποτελεί όραμα και έργο ζωής της.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία (Master in Integrative Counseling & Psychotherapy, Middlesex, U.K.) ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (COSCA, Counseling & Psychotherapy, Scotland U.K.). Έχει ολοκληρώσει Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα στην Θεραπεία Gestalt (San Fransisco Gestalt Institute Ecole Parisienne de Gestalt), Θεραπεία Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PTSD), Θεραπεία ζευγαριών (Ψυχογενετικό Σύστημα), Οικογενειακή θεραπεία (Adlerian Training Institute, Inc), Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), «Transpersonal Psychotherapy and Holotropic Breathwork» κ.α. 

Είναι δημιουργός της ομάδας «THERATREE», που στόχο έχει την Αφύπνιση των Αισθήσεων της Ψυχής (Awakening the Senses of the Soul) κυρίως μέσα από την βιωματική εργασία με αρχέτυπα και αρχαιοελληνικούς μύθους στα πλαίσια της Χειρώνιας Θεραπείας

Τα τελευταία χρόνια επιμελείται το επιστημονικό περιεχόμενο των Chiron Retreats , διατηρώντας παράλληλα τον θεραπευτικό της ρόλο.