Σεμινάρια Χείρων

Online Ψυχοθεραπεία

Γιατί online ψυχοθεραπεία; Σε ποιους απευθύνεται; Πώς λειτουργεί;

Χρυσά Έπη

Η Χειρώνιος Θεραπεία, ξεκλειδώνοντας το θησαυροφυλάκιο των αρχαίων Ελλήνων, επαναφέρει ένα λησμονημένο εργαλείο, βαθιά καταγεγραμμένο τόσο στην ψυχή του Έλληνα όσο και στη συλλογική ψυχή, απαραίτητο για την εξόρυξη της πολύτιμης, χρυσής πλευράς του εαυτού μας: την καθημερινή αυτοεξέταση, όπως αυτή παρουσιάζεται στα Χρυσά Έπη του Πυθαγόρα, το απόσταγμα της φιλοσοφίας των Πυθαγορείων. 
Τα Χρυσά Έπη του Πυθαγόρα, χαρακτηρίζονται ως «Χρυσά» 1, μιας και μας αποκαλύπτουν, πώς να μετουσιώνουμε τα «βαριά», σκοτεινά και ανεπεξέργαστα κομμάτια του εαυτού μας, το μόλυβδο της ψυχής μας, σε χρυσάφι, δηλαδή σε εκλεπτυσμένες και ευγενείς ποιότητες, σε «Θείες Αρετές» 2.

Περιγραφή Σεμιναρίου

Ένα εγχειρίδιο ευζωίας από τον Πυθαγόρα για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Σε τι θα εκπαιδευτούμε;

Στο σεμινάριο αυτό θα εκπαιδευθούμε, βήμα προς βήμα, πώς, ξεκινώντας από τις απλές καθημερινές συνήθειες, μπορούμε να οικοδομήσουμε το μεγαλειώδη εαυτό μας. 

«Η διαπίστωση ότι διαθέτουμε έναν μεγαλοπρεπή και ανώτερο χαρακτήρα μάς αποδιοργανώνει περισσότερο από τη διαπίστωση ότι είμαστε μικροπρεπείς και ανάξιοι. Φυσικά, είμαστε και τα δύο. Συνήθως, όμως, δεν ανακαλύπτουμε και τα δυο αυτά στοιχεία, ταυτόχρονα. Ο χρυσός σχετίζεται με το ανώτερο κάλεσμά μας… Το να αγνοούμε το χρυσό μας κομμάτι είναι, εξίσου, καταστροφικό με το να αγνοούμε τη σκοτεινή πλευρά της ψυχής…» (Johnson, R. A.)

Πώς θα γίνουμε Αλχημιστές:

Αναλαμβάνοντας συνειδητά την ευθύνη των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεών μας σε καθημερινή βάση, μαθαίνουμε πώς να γίνουμε αλχημιστές.

Η μεταφορά του μολύβδου, από τα ζοφερά Τάρταρα στις υψηλές κορυφές του Ολύμπου, δεν είναι απλή διαδικασία. Έργο του αλχημιστή είναι να φροντίσει το συνειδησιακό μετασχηματισμό, ώστε το «βαρύ» ψυχικό υλικό, ο μόλυβδος, ν’ αλλάξει τη σύστασή του και μέχρι να φθάσει στον Όλυμπο 3να ακτινοβολεί ως γνήσιος ατόφιος χρυσός, αφού θα έχει καθαρθεί από τις λοιπές προσμείξεις. 

Στους Εβδομήντα τρεις 4 στίχους, του ιερατικού αυτού αριστουργήματος, μας αποκαλύπτεται η χαμένη φιλοσοφική λίθος και ο τρόπος να σμιλέψουμε το θεϊκό μας ομοίωμα στον  Όλυμπο. Γι’ αυτό και κλείνει με την υπόσχεση, στον τελευταίο στίχο, ότι αν τα εφαρμόσεις  «… θα είσαι αθάνατος θεός, Αμβροτός 5, όχι πλέον θνητός»

Τι θα γνωρίσουμε:

  • Ποιος ο βίος, οι προσωπικές συνήθειες και η  φιλοσοφία του Πυθαγόρα. 
  • Πόσο πολύτιμοι είναι οι 71 Χρυσοί Στίχοι και ποιους επιπλέον δύο σημαντικότατους διασώζει ο Πορφύριος.
  • Τα 4 Γένη των Λογικών Όντων στο Σύμπαν και την Ιεράρχησή τους.
  • Ποια η θέση του ανθρώπου στην ιεραρχία.
  • Πώς η πρακτική φιλοσοφία μας ξεδιψά ως πηγή της Αρετής.
  • Γιατί η θεωρητική φιλοσοφία είναι η μητέρα της Αλήθειας.
  • Την ετυμολογική ανάλυση των ονομάτων (Πυθαγόρας, Υγίεια κ.α.).
  • Πώς η ετυμολογική ανάλυση λέξεων-κλειδιών μας συνδέει με την ουσία τους (Θεός, Ήρως, Ψυχή, Άνθρωπος, Μοίρα, Αρετή, Τετρακτύς κ.α.).

Τι θα θυμηθούμε:

  • Πόσο όμορφο είναι να τιμάμε τις σχέσεις μας. 
  • Με τι κριτήρια επιλέγουμε τις φιλίες μας.
  • Με ποιό τρόπο ζωής φροντίζουμε  την Υγιεία μας.
  • Πώς εκγυμνάζουμε τη Μνήμη και απομακρυνόμαστε από τη Λήθη.
  • Τη σπουδαιότητα της καθημερινής αυτοεξέτασης.
  • Τον τρόπο να μετουσιώσουμε τα 4 βασικά Πάθη σε Αρετές.

Με τι θα επανασυνδεθούμε:

  • Με την «Ενάρετη Ευφυΐα», τον προσωπικό μας οδηγό που κατοικεί εντός μας.
  • Με το πεντάκτινο αστέρι της Υγιείας και την εναρμόνιση των 5 στοιχείων μέσω του Ορφικού Ύμνου της Υγιείας.

Σε τι θα διαλογισθούμε:

  • Στην Iερά Τετρακτύς 6 , το ιερό σύμβολο των Πυθαγορείων.

Σε τι θα εξασκηθούμε:

  • Στον καθημερινό σχεδιασμό της ευζωίας, μέσω του Πρωινού Διαλογισμού και της Βραδυνής Αυτοεξέτασης.
  • Στο Δημιουργικό Οραματισμό και την Κριτική Σκέψη.
  • Πώς να τιμάμε το σώμα μας μέσω της ενσυνείδητης Πυθαγόρεια Διατροφή 7.

Χρυσά 1: Βάσει του σχολιασμού του Ιεροκλέους, φιλοσόφου του 5ου μ.Χ. αιώνα από την Αλεξάνδρεια , τα εν λόγω Έπη ονομάζονται “Χρυσά”, για να «σημανθεί ότι εν αυτοίς περικλείεται ό,τι τελειότερον και θειότερον υπάρχει». Επίσης, επεξηγεί ότι ο χρυσός είναι μέταλλο καθαρότατο και ανώτερο από τα υπόλοιπα, διότι δεν οξειδώνεται, ενώ τα υπόλοιπα αλλοιώνονται, καθώς προσμειγνύονται με ξένα και γήινα συστατικά. (σελ.19, Χρυσά Έπη)

Θείες Αρετές 2: Ο Ιεροκλής κάνει αναφορά και στον Χρυσό Αιώνα, «την εποχήν που ήκμασαν άριστοι άνθρωποι, χαρακτηρίζοντες αναλογικώς τα ήθη, από την τελειότητα των μετάλλων» (σελ.19). Ο Οβίδιος χωρίζει την ηλικία του κόσμου σε τέσσερις αιώνες: Τον Χρυσό, τον Ασημένιο, τον Χάλκινο και τον Σιδερένιο. Το επίπεδο συνειδητότητας των ανθρώπων καθώς και η Φύση εκπίπτουν όπως και η ποιότητα των μετάλλων που χαρακτηρίζουν την αντίστοιχη εποχή. Εμείς διανύουμε τον Σιδερένιο αιώνα, «όπου οι άνθρωποι εξέπεσον εις όλας τας κακίας». (σελ. 38, Ωγυγία)

Όλυμπος 3 : Από το Όλος και Λάμπω δηλ. ο Ολολαμπής τόπος σύμφωνα με την ετυμολογία που μας παραθέτει ο Αριστοτέλης στο έργο του «Περί Κόσμου». Ερμηνεύεται και σαν ο ολόλαμπρος ή ο ολόλευκος, επομένως οι Ολύμπιοι θεοί είναι οι Λάμποντες θεοί. (George Curtius, Γερμανός φιλόλογος και γλωσσολόγος, 1820-1885). 

Εβδομήντα τρεις 4 : 71 οι πλέον γνωστοί + 2 στίχοι που διασώζει ο Πορφύριος.

Αμβροτός 5: είναι ο θνητός.

Iερά Τετρακτύς 6: «ναὶ μὰ τὸν ἁμετέρᾳ ψυχᾷ παραδόντα τετρακτύν παγὰν ἀενάου φύσεως.»[3][4] Οι Πυθαγόρειοι χρησιμοποιούσαν την Τετρακτύν για να ορκισθούν, επικαλούμενοι μάλιστα τον Πυθαγόρα σαν κάποιο θεό, όπως φαίνεται από τα “Χρυσά Έπη” όπου αναφέρεται: (ναι μα τον παραδόσαντα στην ψυχή μας την τετρακτύν, που είναι η πηγή της αενάου φύσεως.) Χρυσά Έπη – στίχοι: 47, 48

Πυθαγόρεια Διατροφή 7: τρώγοντας με επίγνωση και μέσω της άσκησης των πέντε αισθήσεων.

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο με Θέμα:

Μετουσιώνοντας τον πόνο σε Σοφία και Δύναμη - Ο μύθος του Χείρωνα

Οι μύθοι, μέσα από εικόνες και σύμβολα, μας συνδέουν με τα Ιερά Μυστήρια της Ζωής, επιτρέποντας διαφορετικές αναγνώσεις ανάλογα με την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. 

Σ’ αυτό το τριήμερο, με «όχημα» το μύθο του Χείρωνα, θα μεταβούμε σε διαφορετικά επίπεδα συνειδητότητας ανακαλύπτοντας πώς το αρχικό σοκ του τραύματος, είναι ένα είδος καλέσματος και μια ευκαιρία επανασύνδεσης με τις ψυχικές και πνευματικές μας δυνάμεις.

Στο σεμινάριο αυτό θα διερευνήσουμε:

  • Το συμβολισμό της γέννησης του Χείρωνα, της πρώτης μη αιμομικτικής γέννησης στη γενεαλογία των θεών. Ξεκινά μια νέα σειρά γεννήσεων, όπου οι θεοί ενώνονται με άλλου τύπου πλάσματα (νύμφες, ανθρώπους κλπ)
  • Ποιες τραυματικές εμπειρίες αποτυπώθηκαν στην ψυχή του Χείρωνα, από τη σύλληψη έως και τη γέννησή του;
  • Πώς τα τέσσερα στοιχεία ήταν μάρτυρες των τραυματικών γεγονότων και με ποιο τρόπο μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στη θεραπεία του;
  • Με τη βοήθεια ποιων Θεών υπερβαίνει τον πληγωμένο εαυτό και μετουσιώνει τον πόνο σε πνευματική Δύναμη και Σοφία;
  • Ποια η συμβολή του Απόλλωνα στην εναρμόνιση της διπλής φύσης (άλογο-άνθρωπο) του σοφού Κένταυρου; 
  • Πώς η ελληνική γλώσσα ξεκλειδώνει τα μυστικά των συμβόλων; «Ίππος», το μόριον και της γυναικός και του ανδρός (Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης)
  • Πώς η εξελικτική πορεία του Χείρωνα μας παρακινεί να έρθουμε αντιμέτωποι με το πεπρωμένο μας με τόλμη και υπευθυνότητα;

Ο Κένταυρος Χείρων, ο ιατροφιλόσοφος, ο μάντης, ο πολεμιστής και παιδαγωγός των ηρώων, γιος του Κρόνου και της Φιλύρας, µε διπλή φύση άνθρωπος-άλογο, αν και δεν ήρθε στη ζωή με τις καλύτερες προϋποθέσεις, μας διδάσκει ότι μπορούμε να ορίσουμε τη μετέπειτα πορεία της ψυχής η οποία παραμένει υπεύθυνη για τις επιλογές της.

Απευθύνεται:

Σ΄ όσους είναι αποφασισμένοι ν’ ανακτήσουν την προσωπική τους δύναμη και να μετουσιώσουν τον πόνο σε δημιουργικότητα και σοφία μέσα από ένα διεισδυτικό θεραπευτικό εργαλείο, τον Μύθο.

Ημερομηνία Διεξαγωγής:

Παρασκευή 26 Αυγούστου – Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Ώρες Διεξαγωγής

10:30 – 18:00  (Προσέλευση 10:00- 10:20)   

Τόπος Διεξαγωγής:

Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» (Διευθ. Πεύκων & Πεισιστράτου – Καρελλάς – Κορωπί Αττικής, 19400. Τηλ.: 210-66.70.000, Fax: 210-66.70.103)

Ανάλυση Μύθου:

Αλτάνη, Συγγραφέας των Άρρητων Λόγων 

Συντονίστρια:

Ιωάννα Μακρίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Couns. Dip., MA.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

 κιν.: 6939 690 868

Σελίδα του «Φιλοκτήτη»:

(Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος)

Ενδεικτικό Πρόγραμμα
Το ενδεικτικό πρόγραμμα των 3 ημερών διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 1η Μέρα: 17.30 – 20.30
Σάββατο 2η Μέρα: 10.30 – 14.30 & 17.00 – 20.30
Κυριακή 3η Μέρα: 10.30 – 14.30 & 17.00 – 20.30

Ο πίνακας του Κέβητος

Σμιλεύοντας την Ψυχή μας μέσω της αληθινής Παιδείας

«Λάθε Βιώσας»

Τίποτα κρυφό στον κήπο του Επίκουρου

«Εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών για Ενήλικες»

Μια προκλητικά απολαυστική εμπειρία που οξύνει τον νου...

Ιωάννα Μακρίδου, (Couns. Dip., MA.)​ - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία Gestalt.​

Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του «THERATREE- Awakening the Senses of the Soul». Εμπνεύστρια της  Χειρώνιας Θεραπείας  που αποτελεί όραμα και έργο ζωής της.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία (Master in Integrative Counseling & Psychotherapy, Middlesex, U.K.) ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (COSCA, Counseling & Psychotherapy, Scotland U.K.). Έχει ολοκληρώσει Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα στην Θεραπεία Gestalt (San Fransisco Gestalt Institute Ecole Parisienne de Gestalt), Θεραπεία Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PTSD), Θεραπεία ζευγαριών (Ψυχογενετικό Σύστημα), Οικογενειακή θεραπεία (Adlerian Training Institute, Inc), Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), «Transpersonal Psychotherapy and Holotropic Breathwork» κ.α. 

Είναι δημιουργός της ομάδας THERATREE, που στόχο έχει την Αφύπνιση των Αισθήσεων της Ψυχής (Awakening the Senses of the Soul) κυρίως μέσα από τη βιωματική εργασία με αρχέτυπα και αρχαιοελληνικούς μύθους στα πλαίσια της Χειρώνιας Θεραπείας

Τα τελευταία χρόνια επιμελείται το επιστημονικό περιεχόμενο των Chiron Retreats , διατηρώντας παράλληλα το θεραπευτικό της ρόλο.