Online Ψυχοθεραπεία

Γιατί online ψυχοθεραπεία; Σε ποιους απευθύνεται; Πώς λειτουργεί;

Τί είναι η Online Συμβουλευτική;

Η online συμβουλευτική ή θεραπεία αναφέρεται στις σύγχρονες ψυχολογικές υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω διαδικτύου (όπως το skype, viber κ.α.). Είναι μια διαδικασία ανάμεσα στο σύμβουλο και το θεραπευόμενο, που διέπεται από το απόρρητο, κατά την οποία ο σύμβουλος προσφέρει τις υπηρεσίες του που είναι βασισμένες στην επιστημονική και εξειδικευμένη του κατάρτιση.

Ο Σύμβουλος δεσμεύεται από το απόρρητο και τις κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας του επαγγέλματός του. Άρση του απορρήτου γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος (πχ εάν εκδηλωθεί έντονη κρίση και υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό του ή άλλους).

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την ηθική και το απόρρητο στην Online Συμβουλευτική, παρακαλώ διαβάστε τις Δεοντολογικές Αρχές της Διεθνούς Εταιρείας Ψυχικής Υγείας στο διαδίκτυο (ISMHO)  (International Society for Mental Health On Line).

" Η ψυχική μας γαλήνη πηγάζει από την γνώση ότι αυτό που μας αναστατώνει δεν είναι τα πράγματα αλλά η ερμηνεία μας για τα πράγματα. "

I. Yalom

Το THERATREE παρέχει Συμβουλευτικές Υπηρεσίες εξ αποστάσεως, μέσω:

 • Τηλεφώνου
  Για εκείνους που η τηλεφωνική συνομιλία αποτελεί μια πιο αυθόρμητη επικοινωνία που εστιάζει την προσοχή στα λόγια και όχι στις εικόνες ή που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.
 • Τηλεδιάσκεψης
  Για όσους επιθυμούν και την οπτική επαφή με τον θεραπευτή μέσω μιας web camera (Skype, Viber κ.ά.). Με αυτό τον τρόπο διαφυλάσσονται τα προνόμια του προσωπικού χώρου καθώς και της οικονομίας χρόνου.

Γιατί να επιλέξω Online Συμβουλευτική;

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η μορφή συμβουλευτικής είναι εξίσου ωφέλιμη με τις κατά πρόσωπο συνεδρίες. Ένα από τα δυνατά της πλεονεκτήματα είναι ότι ο θεραπευόμενος μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο της επιλογής του πλαισίου δηλ. τη συχνότητα, την ώρα και το χώρο που θα λάβει τη συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς και το μέσο με το οποίο θα επικοινωνήσει με το σύμβουλό του (με ή χωρίς οπτική επαφή).

Το THERATREE υποστηρίζει την Online Συμβουλευτική ως μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για άτομα που:

 • Δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε έναν επαγγελματία ή δεν θέλουν να σπαταλούν χρόνο και χρήματα στις μετακινήσεις.
 • Υποφέρουν από κάποια ασθένεια ή ψυχολογικό περιορισμό όπως φοβίες ή κρίσεις πανικού και αδυνατούν να μετακινηθούν.
 • Ζουν σε κλειστές κοινωνίες και θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
 • Βιώνουν αισθήματα αμηχανίας ή συστολής στις πρόσωπο-με-πρόσωπο συνεδρίες.
 • Ζουν σε μια ξένη χώρα και δε μιλούν τη γλώσσα (το THERATREE παρέχει υποστήριξη με αγγλόφωνους θεραπευτές).
 • Ενδιαφέρονται να έχουν τη δυνατότητα καταγραφής του συνόλου της συμβουλευτικής επικοινωνίας.
 • Ταξιδεύουν συχνά και δεν βρίσκονται στην πόλη τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

"Το πρώτο καθήκον της αγάπης είναι να ακούει"

P. Tillich

Έχει περιορισμούς η Online Συμβουλευτική;

 • Η Online Συμβουλευτική αντενδείκνυται ΜΟΝΟ σε ανθρώπους με αυτοκτονικές τάσεις ή σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές καθώς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κατά πρόσωπο επικοινωνία (in vivo).
 • Εάν βρίσκεστε σε έντονη κρίση και αισθάνεστε πως μπορεί να κάνετε κακό στον εαυτό σας ή σε άλλους, τότε χρειάζεται άμεσα να επικοινωνήσετε με ένα συγγενή ή φίλο σας ή με τις παρακάτω τηλεφωνικές γραμμές που παρέχουν υποστήριξη:
  Χωρίς Χρέωση:

  197– τηλεφωνική γραμμή άμεσης κοινωνικής βοήθειας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 24 ώρες

  1056– τηλεφωνική γραμμή για περιστατικά κακομεταχείρισης παιδιών.

  800 11 88881 ή για κλήσεις από κινητό 210 7786800 – Τηλεφωνική γραμμή SOS κατά της οικογενειακής βίας του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, 9πμ – 3μμ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Νομική και ψυχολογική στήριξη από δίκτυο εθελοντών/τριών νομικών και ψυχολόγων.
  Με αστική χρέωση:

  1031: ΟΚΑΝΑ, 1145: ΙΘΑΚΗ, 210 3617089: 18 Άνω. 
  Ψυχολογική στήριξη για χρήστες ναρκωτικών

ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
(πχ αυτοκτονικός ιδεασμός)
ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΟ 1018 ή 166

"Η θεραπευτική σχέση χρησιμεύει ως εσωτερικό σημείο αναφοράς, στο οποίο οι ασθενείς μπορούν να επανέρχονται με την φαντασία τους"

C. Rogers

Ιωάννα Μακρίδου, (Couns. Dip., MA.)​ - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία Gestalt.​

Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του «THERATREE- Awakening the Senses of the Soul». Εμπνεύστρια της  Χειρώνιας Θεραπείας  που αποτελεί όραμα και έργο ζωής της.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία (Master in Integrative Counseling & Psychotherapy, Middlesex, U.K.) ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (COSCA, Counseling & Psychotherapy, Scotland U.K.). Έχει ολοκληρώσει Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα στην Θεραπεία Gestalt (San Fransisco Gestalt Institute Ecole Parisienne de Gestalt), Θεραπεία Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PTSD), Θεραπεία ζευγαριών (Ψυχογενετικό Σύστημα), Οικογενειακή θεραπεία (Adlerian Training Institute, Inc), Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), «Transpersonal Psychotherapy and Holotropic Breathwork» κ.α. 

Είναι δημιουργός της ομάδας THERATREE, που στόχο έχει την Αφύπνιση των Αισθήσεων της Ψυχής (Awakening the Senses of the Soul) κυρίως μέσα από τη βιωματική εργασία με αρχέτυπα και αρχαιοελληνικούς μύθους στα πλαίσια της Χειρώνιας Θεραπείας

Τα τελευταία χρόνια επιμελείται το επιστημονικό περιεχόμενο των Chiron Retreats , διατηρώντας παράλληλα το θεραπευτικό της ρόλο.